Mało kto jest w stanie oprzeć się smakowi prawdziwej włoskiej pizzy. Idealna grubość ciasta, dużo sera i ulubione dodatki, to nie lada gratka dla wielu koneserów tego wypieku. Smak pizzy jest powszechnie znany i uwielbiany. Nic więc dziwnego, że rośnie liczba smakoszy, którzy próbują swoich kulinarnych sił w pieczeniu pizzy w domowym zaciszu. W artykule podpowiadamy, jakie akcesoria do domowego wypieku pizzy mogą okazać się strzałem w dziesiątkę, by poczuć się jak kucharz w najlepszej neapolitańskiej pizzerii.
Lista potrzebnych akcesoriów do wypieku pizzy w domowym zaciszu

Po uprzednim opracowaniu perfekcyjnego przepisu na ciasto przychodzi czas na zaopatrzenie się w akcesoria do przygotowania pizzy, które sprawią, że wypiek włoskiego rarytasu stanie się dużo łatwiejszy i jednocześnie zrobi niemałe wrażenie na członkach rodziny i bliskich. Do tego typu gadżetów należy:
- stolnica (silikonowa lub drewniana)
- wałek do ciasta
- kamień do pieczenia pizzy
- specjalny nóż do pizzy
- łopata do pizzy
Ta ostatnia okazuje się niezwykle pomocna w pieczeniu włoskiego rarytasu, albowiem to właśnie łopata do pizzy pozwala nam łatwo i bez zbędnych oparzeń umieścić i jednocześnie wyjąć wypiek z pieca.
Jaką łopatę do pizzy wybrać i czy warto?
Jeśli decydujemy się na zakup akcesoriów niezbędnych do wypieku domowej pizzy, nie sposób obojętnie przejść obok łopaty do pizzy. Jest to przyrząd, dzięki któremu uniknie się oparzeń i w dodatku profesjonalnie prezentuje się na stole.
Jaką łopatę do pizzy wybrać? W domowy zaciszu najlepiej sprawdzi się nieduża i najlepiej drewniana łopata do pizzy. Wybierając jej rozmiar, musimy pamiętać, aby nie była zbyt szeroka i zmieściła się do domowego piekarnika w taki sposób, aby można było nią swobodnie operować. Istotna jest także długość trzonka. Zbyt krótki może narazić nas na ryzyko poparzenia.
Dobrze dobrane akcesoria nie tylko ułatwią nam przyrządzanie i serwowanie wypieku, ale także możemy spotkać się z zachwytem u naszych gości.