łopata do pizzy

Czy łopata do pizzy sprawdzi się w domowej kuchni?

Mało kto jest w stanie oprzeć się smakowi prawdziwej włoskiej pizzy. Idealna grubość ciasta, dużo sera i ulubione dodatki, to nie lada gratka dla wielu koneserów tego wypieku. Smak pizzy jest powszechnie znany i uwielbiany. Nic więc dziwnego, że rośnie liczba smakoszy, którzy próbują swoich kulinarnych sił w pieczeniu pizzy w domowym zaciszu. W artykule podpowiadamy, jakie akcesoria do domowego wypieku pizzy mogą okazać się strzałem w dziesiątkę, by poczuć się jak kucharz w najlepszej neapolitańskiej pizzerii.

Lista potrzebnych akcesoriów do wypieku pizzy w domowym zaciszu

łopata do pizzy

Po uprzednim opracowaniu perfekcyjnego przepisu na ciasto przychodzi czas na zaopatrzenie się w akcesoria do przygotowania pizzy, które sprawią, że wypiek włoskiego rarytasu stanie się dużo łatwiejszy i jednocześnie zrobi niemałe wrażenie na członkach rodziny i bliskich. Do tego typu gadżetów należy:

  • stolnica (silikonowa lub drewniana)
  • wałek do ciasta
  • kamień do pieczenia pizzy
  • specjalny nóż do pizzy
  • łopata do pizzy

Ta ostatnia okazuje się niezwykle pomocna w pieczeniu włoskiego rarytasu, albowiem to właśnie łopata do pizzy pozwala nam łatwo i bez zbędnych oparzeń umieścić i jednocześnie wyjąć wypiek z pieca.

Jaką łopatę do pizzy wybrać i czy warto?

Jeśli decydujemy się na zakup akcesoriów niezbędnych do wypieku domowej pizzy, nie sposób obojętnie przejść obok łopaty do pizzy. Jest to przyrząd, dzięki któremu uniknie się oparzeń i w dodatku profesjonalnie prezentuje się na stole.

Jaką łopatę do pizzy wybrać? W domowy zaciszu najlepiej sprawdzi się nieduża i najlepiej drewniana łopata do pizzy. Wybierając jej rozmiar, musimy pamiętać, aby nie była zbyt szeroka i zmieściła się do domowego piekarnika w taki sposób, aby można było nią swobodnie operować. Istotna jest także długość trzonka. Zbyt krótki może narazić nas na ryzyko poparzenia.

Dobrze dobrane akcesoria nie tylko ułatwią nam przyrządzanie i serwowanie wypieku, ale także możemy spotkać się z zachwytem u naszych gości.